Hallitus suunnittelee: Henkivakuutuskorvaukset verollisiksi

25.8.2016
Iltalehti 22.8.2016

Hallitus aikoo kiristää henkivakuutuskorvausten verotusta uudistetulla perintö- ja lahjaverolailla.

Lakiehdotuksessa lahja- ja perintöveroa on tarkoitus keventää noin 60 miljoonalla eurolla pudottamalla perintö- ja lahjaveroprosenttia.

Ehdotus aiheutti kohun, sillä siinä rahat perintö- ja lahjaveron kevennyksiin otettaisiin henkivakuutuskorvauksista ja niiden verovapauden poistamisesta.

Tähän mennessä henkivakuutuskorvaus on ollut lähiomaisille verotonta 35 000 euroon asti.

Vakuutuskorvauksella on iso merkitys varsinkin vähävaraisille leskille, sillä esimerkiksi kumppanin äkillisen kuoleman jälkeen yllättäviä kuluja voi löytyä paljon.

Useat järjestöt tyrmäsivät hallituksen suunnitelmat. Esimerkiksi SAK, Akava, STTK, EK ja FK vaativat, että verotusaikeista luovutaan. Järjestöjen mukaan kiristys osuisi erityisesti pienituloisiin palkansaajiin sekä leskiin ja ilman vanhempaa jääviin lapsiin.

Myös Suomen nuoret lesket ry säikähti tilannetta, sillä verotuksen kiristyminen vaikuttaisi juuri nuoriin, ilman omaisuutta oleviin leskiin kaikista eniten.

Syynä veronkierto

Valtiovarainministeriön vero-osaston lainsäädäntöneuvos Jukka Vanhanenkuitenkin selventää, että vaikka vakuutuskorvauksia aletaan kyllä verottaa, ei köyhien leskien ja orpojen asema heikkene huomattavasti.

Vakuutuskorvauksia aletaan verottaa yhdessä perinnön tai muun testamenttisaannon kanssa. Tätä yhteissummaa aletaan kuitenkin verottaa leskeltä vasta, kun se ylittää 80 000 euroa.

Perinnön verotuksen raja on yleensä 20 000 euroa, mutta leski saa tähän 60 000 euron puolisovähennyksen, jolloin verotuksen alarajaksi muodostuu 80 000 euroa. Alaikäinen lapsi taas saa 40 000 euron alaikäisyysvähennyksen, joten hänen verorajansa menee 60 000 eurossa. Tämän jälkeen verotusaste menee progressiivisesti, tulojen mukaan.

Valtiovarainministeriö haluaa vero-oikeuden poistamisella kitkeä pois perintöveron kiertämistä henkivakuutusten avulla. Säästöhenkivakuutukset ovat olleet suosittuja varakkaiden kansalaisten perintöverotuksen pienentämiseksi.

Uusimmat aiheet

Vakuutusoptimi Oy Suomen Vakuutusmeklariliitto ry:n jäseneksi

Vakuutusoptimi Oy on hakenut jäsenyyttä Suomen Vakuutusmeklariliitto ry:stä ja saanut jäsenyydelle hyväksynnän. Liiton toiminta-ajatuksena on toimia vakuutusmeklariyritysten valtakunnallisena yhdyssiteenä sekä edistää riippumatonta ja... Lue lisää »